Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen
Operatie Groningen Spoorzone

Het project Groningen Spoorzone omvat onder andere de vernieuwing van station Groningen. Deze werkzaamheden hebben tussen 10 mei en 12 juli gevolgen voor het treinverkeer, maar ook voor autoverkeer en fietsers. Deze periode noemen we Operatie Groningen Spoorzone. Het project is namelijk daarna nog niet klaar, maar deze operatie, die voor extra hinder zorgt, duurt tot en met 12 juli.

Van zaterdag 10 mei t/m zaterdag 12 juli rijden er geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. In het eerste weekend (10-11 mei) en van zaterdag 14 juni t/m zaterdag 12 juli rijden er ook geen treinen tussen Groningen en Zuidhorn, Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven. Het volledige overzicht vind je op groningenbereikbaar.nl/spoorfases. Waar geen treinen rijden, rijden NS en Arriva met bussen.

Als deze werkzaamheden in delen waren opgeknipt, hadden reizigers vaker en langer hinder ondervonden. Er wordt tijdens deze periode non-stop gewerkt. Sporen worden verwijderd, nieuwe sporen worden aangelegd, er wordt een gat gegraven voor de busonderdoorgang onder het spoor en de tunnelbak wordt op z'n plek gereden. Ook de monumentale perronkappen worden teruggeplaatst.

Station Groningen: De bussen naar Groningen Europapark vertrekken vanaf het Emmaplein en komen daar ook weer aan. De bussen naar Zuidhorn, Roodeschool/Eemshaven en Delfzijl vertrekken vanaf de Stationsweg.

Station Europapark: De bussen vanaf het Hoofdstation komen aan voor het station op de Boumaboulevard. Aan de andere kant van het station Europapark vertrekken de bussen naar het Hoofdstation, vanaf de Helperzoom. Er komt bebording om je de weg te wijzen en er zijn stewards aanwezig die je graag op weg helpen.

Kijk op de website van Arriva voor de vertrekplekken van de bussen op station Zuidhorn en van de stations op de trajecten naar Roodeschool/Eemshaven en Delfzijl. 

Dit kun je (binnenkort) vinden op de websites van NS en Arriva. Plan je reis (vanaf 10 dagen voor vertrek) via de reisplanner van NS of Arriva

De extra reistijd is erg afhankelijk van de vertrekplaats en de bestemming. Kijk in de reisplanner van Arriva, NS of 9292.nl. Hierin kun je goed zien hoeveel extra reistijd je kunt verwachten voor jouw reis. Doe vlak voor vertrek de Reisplanner-check.

Ongeveer verwachte extra reistijd per traject:
Groningen-Europapark: 15 minuten extra
Groningen-Zuidhorn: 15-30 minuten extra
Groningen-Roodeschool/Eemshaven: 15-45 minuten extra
Groningen-Delfzijl: 15-45 minuten extra

Vanaf station Europapark heb je ook de mogelijkheid om verder te reizen met Qbuzz of met een OV-fiets. Kijk wat voor jou de beste optie is.

Arriva-reizigers hoeven, als een deel van de reis uit treinvervangend busvervoer bestaat, niet extra in en uit te checken. Je checkt in op het station van vertrek en uit op het station van bestemming. NS-reizigers checken wel extra in- en uit bij het overstappen op de bus. Je checkt uit op het station waar je de trein uitstapt en overstapt op de bus. Bij de bus staat een tijdelijke in- en uitcheckpaal. Hier check je opnieuw in en op je bestemming check je uit bij de bushalte. Als je met de trein verder reist, check je opnieuw in op dat station. Meer informatie over treinvervangend busvervoer vind je op de website van Arriva en NS

Check voor vertrek je reis via de reisplanner van je vervoerder (NS of Arriva). Reis je via Groningen Europapark? Dan zijn Qlink-2 of een OV-fiets misschien ook goede opties voor je. Houd rekening met extra reistijd, dus vertrek eerder dan je gewend bent. Ga je toch met de auto? Parkeer aan de rand van de stad op een P+R en reis verder met de bus of je eigen (vouw)fiets. Ook kunnen de elektrische deelfietsen van Bolt gestald en opgehaald worden op de P+R-terreinen. Als je hier gebruik van wilt maken is het handig om vooraf de app te downloaden en de beschikbaarheid van de fietsen te checken.

Omdat er op de Stationsweg niet genoeg ruimte is voor alle bussen, stoppen de bussen van en naar station Europapark op het Emmaplein. Hier stoppen en vertrekken de bussen voor de NS-reizigers richting Assen, maar ook voor Arriva-reizigers die reizen richting Veendam en Bad Nieuweschans. De bussen in de richting Zuidhorn, Delfzijl en Eemshaven/Roodeschool vertrekken vanaf de Stationsweg.

Vanaf station Groningen Europapark zijn er verschillende manieren om je reis verder te vervolgen. Je kunt in de treinvervangende bus naar het Hoofdstation. Je kunt verder reizen met Qlink 2 richting UMCG en Zernike Campus. Je kunt een van de andere (streek)lijnen van Qbuzz pakken. Of je kunt een OV-fiets huren en je reis per fiets verder vervolgen. Heb je de tijd en vind je wandelen fijn? In zo'n 25 minuten wandel je naar het Hoofdstation. 

Arriva en NS bieden service aan voor reizigers met een rolstoel of ander hulpmiddel. Bekijk dit op de website van Arriva of NS, bij hun veelgestelde vragen. 

Ja, dat kan nog steeds. Touringcars, bijvoorbeeld voor dagtochten, kunnen de halte naast de Werkmanbrug gebruiken. 

Op station Groningen Europapark is een fietsenstalling. Hier kun je, naast OV-fietsen halen, ook je fiets parkeren. Verder plaatst de gemeente extra fietsenrekken rondom het station. 

Rondom station Europapark worden extra fietsenrekken neergezet. 

Tijdens deze werkzaamheden aan het spoor wordt het aantal gestationeerde OV-fietsen vertienvoudigd op station Europapark.

De fietspaden langs het station zijn dicht omdat de aannemer die ruimte nodig heeft. Aan de westzijde is er plek nodig voor het plaatsen van de nieuwe busonderdoorgang. Dit geldt ook voor de busbuffer die daar ligt. Daarom gaat de Stationsweg dicht voor autoverkeer omdat deze wordt ingericht als tijdelijke busbuffer. Als chauffeurs van bus moeten wisselen, of even naar het toilet moeten, parkeren ze straks hun bus aan de Stationsweg. Fiets of rijd je in de buurt van station Groningen of station Groningen Europapark, let dan ook goed op en volg de gele omleidingsborden.

Op de Stationsweg is het tijdens Operatie Groningen Spoorzone een komen en gaan van treinvervangende bussen en bouwverkeer. Tijdens deze werkzaamheden rijden er tientallen bussen om reizigers van en naar station Groningen te brengen. Daarnaast wordt een deel van de Stationsweg ook tijdelijk ingericht als 'busbuffer' zodat buschauffeurs van bus kunnen wisselen of even een korte pauze kunnen houden. De huidige busbuffer is namelijk dan niet beschikbaar vanwege de werkzaamheden. Om dit allemaal mogelijk te maken, is het noodzakelijk om de Stationsweg af te sluiten voor autoverkeer. Verkeer wordt omgeleid via de zuidelijke ringweg. Taxi's, bezoekers van Kiss&Ride en bestemmingsverkeer kunnen er nog wel komen. Meer informatie lees je hier

Heb je een vraag of een klacht over jouw trein- of busreis? Die kun je kwijt bij de betreffende vervoerder (NS, Arriva of Qbuzz).

Heb je een vraag of klacht over de werkzaamheden? Dan kun je terecht bij ProRail via 0800-7767245 of https://www.prorail.nl/contact/contactformulier.

Vragen over fietsparkeerplekken en de Stationsweg kun je stellen bij het Loket Verkeer & Werkzaamheden: loketverkeer.werkzaamheden@groningen.nl of 050 367 89 89.