Waar geen treinen rijden, rijden bussen
Operatie Groningen Spoorzone

Op momenten dat er vanwege werkzaamheden op station Groningen geen treinen rijden, worden er door Arriva en NS treinvervangende bussen ingezet.
Van en naar station Groningen Europapark
Tussen station Groningen Europapark en station Groningen rijdt tijdens Operatie Groningen Spoorzone - van 10 mei tot en met 12 juli - om het kwartier een bus. In de spits wordt er zelfs nog vaker gereden: om de tien minuten. Zowel reizigers van Arriva als van NS maken gebruik van dezelfde bussen. Let bij het in- en uitchecken wel goed op dat je dit doet bij de juiste vervoerder. Reisbegeleiders van Arriva en NS helpen hierbij.
Omdat er op de Stationsweg onvoldoende plek is, kunnen reizigers in- en uitstappen op het Emmaplein, op een steenworp afstand van het station. Op station Europapark komt een tijdelijke bushalte: pal achter het station aan de Helperzoom.
NS heeft aangegeven dat er zes bussen continu heen een weer rijden tussen beide stations. De verwachting is dat dit genoeg is om alle reizigers mee te nemen. Veel mensen zullen er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid van of naar station Europapark te gaan. Dat is ongeveer zo’n 2 kilometer, dus ook fietsend of wandelend goed te doen.
Reizigers Arriva
In het eerste weekend - 10 en 11 mei - rijden bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Eemshaven, Groningen-Delfzijl en Groningen-Zuidhorn. De treinen van en naar Leeuwarden keren op station Zuidhorn. De treinvervangende bussen stoppen in Groningen op de Stationsweg voor het station. Vanaf maandag 12 mei tot en met vrijdag 13 juni rijden de treinen op deze trajecten weer volgens dienstregeling.
Van zaterdag 14 juni tot en met zaterdag 12 juli rijden er weer bussen tussen Groningen-Eemshaven, Groningen-Delfzijl en Groningen-Zuidhorn. De treinvervangende bussen hebben ook dan een halte aan de Stationsweg in Groningen. De laatste drie dagen (10, 11 en 12 juli) rijden ook bussen in plaats van treinen tussen Groningen – Bad Nieuweschans/Veendam. Ook deze bussen hebben een halte voor station Groningen aan de Stationsweg.
Hele klus
Reizigers staan er vaak niet zo bij stil, maar het regelen van al die bussen en buschauffeurs is een hele klus, vertelt Piet Tichelaar, vervoersplanner van Arriva. Om de reizigers te vervoeren, worden dagelijks zo’n 65 bussen ingezet, plus evenzoveel chauffeurs.
De bussen en chauffeurs komen overal vandaan: Achterhoek, Nijmegen maar ook Maastricht en Duitsland. Ze blijven vanwege deze klus vaak langere tijd in Groningen en overnachten dan in hotels. Omdat de chauffeurs vaak minder bekend zijn met Groningen, krijgen ze een speciale routeplanner mee. Al met al dus een behoorlijke organisatie: “Dik een jaar geleden zijn wij begonnen met de voorbereidingen, er zijn meer dan dertig mensen bij de organisatie betrokken.”
Groningen Bereikbaar-krant
Dit artikel komt uit de Groningen Bereikbaar-krant van april 2025. De hele krant lees je digitaal via onderstaande knop.