Mister Ring Zuid blikt terug: “Mensen wilden zelfs met me op de foto”

Mister Ring Zuid, wordt hij wel genoemd. Geen wonder ook, Bert Kramer was afgelopen jaren voor veel mensen hét gezicht van het megaproject. Als omgevingsmanager, maar ook als woordvoerder op radio en tv en in de krant. Met op 13 september de officiële opening van het Zuiderplantsoen in het vooruitzicht, zit het er ook voor Kramer bijna op. Tijd voor een terugblik. “Mensen wilden op een gegeven moment met me op de foto!”
De nieuwe zuidelijke ringweg is al een tijd open, de Brailleweg is klaar en zelfs het Zuiderplantsoen – toch een soort kers op de taart – ligt er keurig aangeharkt bij. Je zou denken dat het werk er inmiddels op zit, maar niets is minder waar: er zijn nog een kleine 200 ‘restpunten’ (‘een soort puntjes op de i’) die moeten worden afgewerkt en ook alle tekeningen en documenten moeten nog naar de nieuwe beheerders: de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat.
Herkend op straat
Bijna tien jaar lang was Bert Kramer (61) van aannemerscombinatie Herepoort dagelijks met het project bezig. Hij verscheen op radio en tv, informeerde ambtelijke en politieke bestuurders en sprak als omgevingsmanager met bedrijven en omwonenden over hun vragen en zorgen. “Ik werd op een gegeven moment zelfs op straat herkend. Dan stond ik bij de visboer en wilde er ineens iemand met me op de foto.”
In de beginjaren van het project leek dat nog ondenkbaar. “Onvoorstelbaar hoe het sentiment in de loop der jaren is gekanteld. Vooral in de beginjaren kregen we het soms behoorlijk voor de kiezen, tot bedreigende situaties aan toe.” Hoe anders is dat nu. “Mensen vinden het een geweldig project; ze zijn trots op hoe de zuidelijke ringweg er nu bij ligt.”
Juiste man op de juiste plek
Kramer leek in het project de juiste man op de juiste plek. Waarom? “Ik probeer altijd het verhaal zo duidelijk en simpel mogelijk te vertellen. Lastig soms, want er zit heel veel in m’n kop. Ik ben er de man niet naar om een of ander lulverhaal op te hangen, dat voelen mensen, en dat geeft vertrouwen.” Hij herinnert zich een bijeenkomst met bewoners van de wijk De Zaayer, die grote hinder verwachtten door het intrillen van damwanden en vreesden over schade en scheuren. “We lossen het op, beloofde ik. En we hielden woord: niet veel later is toen het Loket Damwanden geopend, en alle schades werden hersteld of vergoed. Het zorgde voor rust, en dat was het belangrijkste.”
'Hoe doen jullie dat in Groningen?'
Het ging niet altijd van een leien dakje. Het had niet veel gescheeld, zegt Kramer nu, of het hele project was op een gegeven moment stil komen te liggen als gevolg van een fikse financiële tegenvaller. “Het was kantje boord. Ik bleef op de radio maar roepen dat het allemaal wel goed zo komen, maar ondertussen was het echt spannend: stillegging had tot meerdere faillissementen kunnen leiden.”
Het kwam goed. Net zoals het goed kwam met de gevreesde verkeerschaos: automobilisten gaven massaal gehoor aan de oproep om de auto te laten staan. “We kregen verbaasde reacties uit heel Nederland: hoe doen jullie dat daar in Groningen?” Kramer wijst op de rol van Groningen Bereikbaar en de contacten met het bedrijfsleven. “We hebben deze klus echt samen geklaard.”
Kippenvel
Waar hij het meest trots op is? Even is het stil. “Er hangt hier, op mijn kantoor, een kaart aan de muur van hoe het zou moeten worden. Het Zuiderplantsoen staat erop, alle viaducten. We hebben het preciés zo of zelfs beter gebouwd.” Maar het grootste moment van trots voelde Kramer toen de nieuwe ringweg eind augustus voor het eerst open was voor het publiek. “We hadden geen idee hoeveel mensen erop af zouden komen. 10.000? 20.000 misschien? Het werden er veel en veel meer. En iedereen was enthousiast en trots. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.”
Nog zo’n twee maanden en dan is het écht tijd voor het allerlaatste hoogtepunt: de officiële opening van het Zuiderplantsoen op 13 september. Het ‘huzarenstukje’ van het hele project, vindt Kramer. En daarna? Hij heeft nog geen idee. “Maar zo groots en mooi als dit wordt het voor mij nooit meer.”
Dit artikel is afkomstig uit de Groninger Ondernemers Courant (GROC).