Deelmobiliteit op Noorderpoort: bijna een Kever als deelauto

De medewerkers van Noorderpoort aan de Bornholmstraat konden afgelopen maanden, bij wijze van proef, gebruikmaken van drie deelvoertuigen: een elektrische fiets, een speed pedelec en een elektrische auto. De pilot kwam niet uit de lucht vallen: Noorderpoort anticipeert hiermee op de - toekomstige – verplichting om het zakelijke verkeer te verduurzamen.
Omdat Noorderpoort Mobiliteit, Transport en logistiek 120 medewerkers telt, is de onderwijsinstelling sinds vorig jaar verplicht om via de RVO het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van de medewerkers te registreren: waarmee wordt er gereisd, hoeveel en met welk soort brandstof? Nu nog gaat het alleen om registratie maar een volgende stap is het – al dan niet verplicht - reduceren of verduurzamen van zakelijk verkeer.
Noorderpoort is daar nu al mee bezig. Personeelsleden die tot 10 km van hun werk wonen, kunnen hun auto niet bij school parkeren. Zij kunnen in plaats daarvan een gratis ov-kaart krijgen en ook is er een fietsplan. Om het fietsen te bevorderen zijn de fietsfaciliteiten bij de vestigingen van Noorderpoort bovendien optimaal.
Pilot met deelvoertuigen
In de praktijk blijkt het niet altijd even ideaal als docenten of medewerkers overdag geen beschikking hebben over een auto of een fiets. “Denk aan stagebezoeken, afspraken met relaties, cursussen buiten de deur of afspraken op een van de andere vestigingen van Noorderpoort”, geeft Johan Talman van Noorderpoort als voorbeeld. “En bovendien: als het plenst pak je toch liever een auto dan de fiets.”
Op verzoek van een van de docenten is daarom onderzocht of er behoefte zou zijn aan deelvoertuigen: een fiets of een auto die de medewerkers kunnen gebruiken voor werkgerelateerde afspraken. De reacties waren overwegend positief, blikt Talman terug. En dus werd besloten tot een pilot: gedurende vier maanden konden de medewerkers van de vestiging aan de Bornholmstraat gebruikmaken van een elektrische fiets, een speed pedelec en een elektrische auto.
Volop gebruik
Gedurende de proef zijn de spelregels wel wat aangepast, zegt Talman. Aanvankelijk was het idee dat medewerkers de fietsen of de auto ook in het weekend of avonduren zouden kunnen gebruiken. Maar dat pakte in de praktijk niet helemaal goed uit. “Het werd toch iets te gek”, knipoogt hij. Uiteindelijk waren het dus alleen werkgerelateerde afspraken waarvoor de medewerkers een voertuig konden reserveren.
En van die mogelijkheid werd volop gebruik gemaakt. Vooral de auto – een ID3 - was populair, zegt Talman: die werd sowieso dagelijks, en vaak ook meerdere keren per dag, gebruikt. De gebruikers konden hun ervaringen bijhouden in een speciale ‘community app’. Die ervaringen worden komende tijd geanalyseerd en mede op basis daarvan wordt bepaald of er een vervolg komt.
Bijna een Volkswagen Kever
Het had niet veel gescheeld of er was een aloude Volkswagen Kever ingezet als deelauto. Studenten van verschillende opleidingen hebben de Kever weten om te bouwen tot volledig elektrische auto. Het idee was vervolgens om er een deelauto van te maken, maar dat plan haalde het niet. “Het is voor veel mensen toch wel een uitdaging om in zo’n oude auto te rijden. Je hebt geen stuurbekrachtiging, geen airbags en geen gordels.”
Het project werd mede mogelijk gemaakt door Century Groningen, Broekhuis Groningen en provincie Groningen.
Dit artikel is afkomstig uit de Groninger Ondernemers Courant (GROC).

Informatie en advies
Organisaties en bedrijven die overwegen gebruik te maken van deelmobiliteit kunnen bij Groningen Bereikbaar terecht voor informatie en advies. Ook kan er een mobiliteitsscan gemaakt worden die de mogelijkheden en opties in kaart brengt.