Spring naar inhoud

De laatste loodjes en dan: een nieuw station

Afgelopen maanden is er onder de noemer Groningen Spoorzone bijna dag en nacht gewerkt aan een nieuw Hoofdstation. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juli zit de megaklus erop. Die dagen ervoor nog de laatste loodjes: van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 juli rijden de treinen van de NS van en tot Assen. Reizigers van en naar Leeuwarden hebben ook deze dagen nog Zuidhorn als begin- of eindstation en ook op alle andere trajecten van Arriva rijden dit weekend bussen.

Allerlaatste weekend: meest ingrijpend

Het is het állerlaatste weekend van de hele treinvrije periode maar voor de reizigers meteen ook het meest ingrijpende. In totaal 72 uur lang, van donderdagochtend de 10e tot en met zaterdag 12 juli middernacht, is er in een groot gebied rond het Hoofdstation geen enkel treinverkeer mogelijk.

Dat betekent dat treinen van en naar Zwolle tijdelijk station Assen als begin- en eindpunt hebben en voor treinen richting Leeuwarden is dat, sinds medio juni, station Zuidhorn. In plaats van treinen rijden er dan bussen naar deze stations. De treinen van en naar Veendam, Bad Nieuweschans, Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven rijden deze 72 uur helemaal niet. Op deze trajecten rijden alleen maar bussen.

De laatste fase van Operatie Groningen Spoorzone.

Systemen testen

Waarom er geen treinen rijden? Volgens projectleider Bas ten Berge van ProRail heeft dat alles te maken met het testen van systemen op het gebied van treinbeveiliging. Geen onbelangrijke klus, zo zegt hij. “Deze drie dagen worden alle systemen minutieus getest. Je ziet er weinig van, maar achter de schermen gebeurt een hoop. Alles om te zorgen dat de treinen vanaf zondagochtend veilig kunnen rijden.”

Nieuwe station Groningen

Want die zondagochtend is het na een treinvrije periode van 64 dagen dus zover: het nieuwe station Groningen gaat dan weer ‘open’ en is klaar voor gebruik. Wat de reizigers dan aantreffen? Het meest in het oog springend is zonder meer het nieuwe, ondergrondse reizigersplein, wijst Ten Berge. Vanaf dit plein gaan er roltrappen omhoog naar de perrons, waar je dan de trein kunt pakken. 

Het ondergrondse plein is medio juli nog niet helemaal klaar, maar dan toch al behoorlijk indrukwekkend, zegt Ten Berge. Modern, licht en met rode en gele stenen in de wanden, een knipoog naar de kleuren van het interieur van de stationshal maar ook naar de gele tegeltjes in de binnenstad. Reizigers uit de zuidelijke stadswijken kunnen het plein via de Parkweg bereiken, ook zónder kaartje. De tijdelijke fietsenstalling bij de Achterweg wordt uitgebreid. 

Het nieuwe ondergrondse reizigersplein.

Doorrijstation

Op de plekken waar eerder sporen lagen, ligt straks een nieuw perronplein. Reizigers kunnen dan ook weer droog op hun trein wachten: de historische perronkappen zijn ook weer teruggeplaatst. Wel wordt er her en der nog op het plein gewerkt. 

Ook niet onbelangrijk: het station is straks niet langer kopstation, maar - voor de treinen van Arriva - een doorrijstation. Dat betekent dat de treinen uit Leeuwarden, Veendam, Bad Nieuweschans, Delfzijl en Roodeschool/Eemshaven door kunnen rijden en dat er een nieuwe dienstregeling komt. Voor de treinen van NS blijft Groningen het eindstation.  

Vervolg

Het duurt nog wel tot 2027 voordat echt alles af is. Ten Berge wijst als voorbeeld op de fietstunnel onder het station door, die waarschijnlijk begin dat jaar gereed is. Het nieuwe busstation, aan de zuidkant van het station, kan naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen. De grootste hobbel is tijdens de buitendienststelling al genomen: toen is de bustunnel op z’n plek gereden. Die ligt er dus nu, maar komende maanden moet de ingang van de tunnel aan de noordzijde, vanaf de Stationsweg, nog aangelegd worden. En daarna ligt de bal bij de gemeente om zowel de voorzijde als het hele stationsgebied aan de zuidzijde in te richten. 

Dit artikel is afkomstig uit de Groninger Ondernemers Courant (GROC).